Master Statistik Gunaan (Kerja Kursus) | FAKULTI SAINS
» AKADEMIK » Pengajian Siswazah » Master Statistik Gunaan (Kerja Kursus)

Master Statistik Gunaan (Kerja Kursus)

Master Statistik Gunaan adalah program pascasiswazah 40 kredit melalui kursus kerja termasuk 6 kredit mini projek.
Objektif program ini adalah untuk melahirkan graduan yang berpengetahuan dan mahir dalam statistik dan juga menawarkan peluang untuk pengajian lanjutan dan pembangunan kerjaya dalam bidang statistik. Ia menawarkan kurikulum yang menyediakan pendekatan yang seimbang untuk latihan dan pendidikan profesional statistik. Program ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan lanjutan dan kepakaran profesional melalui kursus dan permohonan. Ia mendedahkan mereka kepada perkembangan terkini dalam bidang Statistik Gunaan. Graduan dari bidang ini boleh mempunyai peluang kerjaya dalam bidang perancangan, pengurusan, penyelidikan, akademik dan industri yang berkaitan. Pelajar yang mengikuti Ijazah Sarjana Statistik Gunaan boleh melengkapkan program dalam tempoh sekurang-kurangnya satu tahun dan tempoh maksimum tiga tahun. Berikut adalah struktur pengajian bagi Master Statistik Gunaan:

Semester 1

6 kredit

9 kredit

Semester 2

Seminar

1 kredit

Disertasi

Semester 3

Disertasi

3 kredit

SYARAT KEMASUKAN MASTER STATISTIK GUNAAN (Kerja Kursus)