Dua Projek Inovasi Rangkul Perak Dan Gangsa Di SCITEX 2023 | FAKULTI SAINS
» BERITA » Dua Projek Inovasi Rangkul Perak dan Gangsa di SCITEX 2023

Dua Projek Inovasi Rangkul Perak dan Gangsa di SCITEX 2023

 

Nilai, 20 Disember 2023 - Dua projek Inovasi ciptaan sekumpulan pensyarah dan pelajar dari Jabatan Fizik, Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya meraih pingat perak dan gangsa pada pertandingan Science and Technology Research Expo (SCITEX) 2023, yang berlangsung di USIM, Nilai, baru-baru ini.

 

 

Projek pertama yang bernama 'Cellula Solaris' berhasil memenangi pingat perak, menonjolkan keunggulan dan kebolehgunaan produk inovatif tersebut. 'Cellula Solaris' membawa revolusi dalam bidang tenaga suria dengan mempersembahkan pendekatan yang unik dan efisien dalam menjana tenaga dari matahari. Kejayaan ini menandakan pencapaian cemerlang pasukan penyelidik UPM dalam menyumbang kepada perkembangan teknologi tenaga hijau.

 

 

Sementara itu, projek kedua yang diberi nama 'Altilium' turut mendapat pengiktirafan dengan memenangi pingat gangsa. Di bawah bimbingan dan nasihat pensyarah yang berpengalaman, Dr. Saiful Asmal, 'Altilium' menonjolkan kecemerlangan dalam bidang tertentu yang membawa impak positif terhadap perkembangan sains dan teknologi. Produk ini menarik perhatian dengan penggunaannya yang inovatif dan dapat memberikan penyelesaian kepada beberapa masalah yang dihadapi dalam masyarakat.

 

Kejayaan 'Cellula Solaris' dan 'Altilium' di SCITEX 2023 membuktikan UPM terus memainkan peranan penting dalam memacu pembangunan sains dan teknologi di Malaysia. Kedua-dua produk inovatif ini menunjukkan komitmen UPM untuk mempromosikan ilmu dan inovasi dalam kalangan pelajar dan pensyarah, menjadikan universiti sebagai pusat penyelidikan yang cemerlang di negara ini. Dengan pencapaian ini, UPM berharap agar institut pengajian tinggi terus menjadi platform kepada komuniti akademik untuk terus membangunkan idea dan projek inovatif yang boleh memberi impak besar kepada kemajuan teknologi dan pembangunan mampan.

 

oleh: Nur Anna Azwa

Tarikh Input: 19/02/2024 | Kemaskini: 19/02/2024 | harithdaniel

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696601/6602/6603
0397693237
SXEUWAy~