Lawatan Pelajar GMIS Ke Jabatan Fizik: Mengukuhkan Pemahaman Dan Inspirasi Dalam Bidang Sains | FAKULTI SAINS
» BERITA » Lawatan Pelajar GMIS ke Jabatan Fizik: Mengukuhkan Pemahaman dan Inspirasi dalam Bidang Sains

Serdang, 6 Mac 2024 - Jabatan Fizik menyambut kunjungan pelajar dan guru dari Global Modern International School (GMIS) dalam sebuah lawatan sambil belajar. Seramai 60 pelajar dari gred 8 dan 9 menyertai program yang dianjurkan oleh Jabatan Fizik dengan kerjasama Fakulti Sains. Program ini turut disertai oleh para kakitangan Jabatan Fizik dan Prof. Madya Dr. Siti Hasana Sapar, Timbalan Dekan Akademik dan Hal Ehwal Pelajar Fakulti Sains.

Lawatan yang dianjurkan ini merupakan sebahagian daripada usaha untuk memperkenalkan pelajar dengan persekitaran dan sumber yang tersedia di makmal pengajaran dan penyelidikan.

Inisiatif seperti ini dianggap sebagai platform yang tidak ternilai untuk memperdalam pemahaman pelajar tentang fizik dan mendedahkan mereka kepada pelbagai aspek bidang ini. Dengan melibatkan diri dalam aktiviti praktikal dan menyaksikan demonstrasi, pelajar berpeluang untuk meneroka konsep-konsep di luar apa yang mereka pelajari dalam buku teks, membina penghargaan yang lebih mendalam terhadap subjek tersebut.

Selain itu, interaksi dengan ahli fakulti dan penyelidik memberikan pelajar wawasan tentang laluan kerjaya yang mungkin dan peluang penyelidikan dalam bidang fizik.

Diharapkan lawatan ini tidak hanya akan memperkaya pengalaman akademik pelajar tetapi juga menginspirasi mereka untuk mengejar pengajian lanjutan atau kerjaya dalam bidang berkaitan fizik.

Secara keseluruhannya, Jabatan Fizik berkomitmen untuk menumbuhkan generasi seterusnya saintis dan pencipta, dan lawatan seperti ini memainkan peranan penting dalam mencapai matlamat ini.

Oleh: Muhammad Khairul Adib Muhammad Yusof

Tarikh Input: 06/03/2024 | Kemaskini: 06/03/2024 | adib.yusof