Microplastic Video Challenge Mencetuskan Revolusi Kesedaran Hijau | FAKULTI SAINS
» BERITA » Microplastic Video Challenge Mencetuskan Revolusi Kesedaran Hijau

Microplastic Video Challenge Mencetuskan Revolusi Kesedaran Hijau

Serdang, 10 November 2023 - Kejayaan Pertandingan Microplastic Video Challenge yang diadakan dalam talian muncul dengan pengumuman pemenang pada hari ini. Acara yang berlangsung dari 1 Oktober 2023 hingga 9 November 2023 ini telah menarik penyertaan aktif daripada 26 pelajar dari pelbagai sekolah di seluruh negara.

Inisiatif ini diambil sempena Minggu Sains Negara oleh Dr. Mohd Rashidi Abdull Manap dan pasukannya untuk meningkatkan kesedaran masyarakat Malaysia mengenai masalah mikroplastik di sekitar komuniti mereka melalui penciptaan video kreatif.

Pertandingan ini melibatkan pelajar dari pelbagai lapisan masyarakat, termasuk 9 pelajar lelaki dan 17 pelajar perempuan, yang mewakili pelbagai bangsa seperti Melayu, Cina, dan India. Keseluruhan pertandingan merupakan satu langkah penting dalam meningkatkan pemahaman terhadap impak negatif mikroplastik terhadap alam sekitar.

Peserta telah diberikan panduan dan syarat pertandingan melalui Google Docs, dengan kategori yang terbahagi kepada Basic Level, Advanced Level, dan Community. Mereka diberi jangka masa tertentu untuk menghasilkan video mengenai mikroplastik di persekitaran mereka, dan karya mereka dimuat naik ke pautan Google Drive yang disediakan oleh penganjur.

Penilaian video dilakukan oleh panel juri, dan pemenang untuk setiap kategori telah diumumkan melalui laman web rasmi https://imbc.upm.edu.my/minggu-sains-negara.

Para pemenang bagi kategori Basic Level adalah:
  1. Tempat Pertama: Ain'Syatul Najwa bt Mohd Fathil dari SMK Bukit Gambir, Pulau Pinang.
  2. Tempat Kedua: Alya Nurifqy bt Mohairi dari SMK Bukit Gambir, Pulau Pinang.
  3. Tempat Ketiga: Muhammad Faiz Farhan bin Mohd Asmawi dari SBPI Rawang, Selangor.

Walaupun tanpa kehadiran tetamu kehormat VIP, antusiasme peserta dan kualiti hasil kerja mereka menjadikan pertandingan ini satu kejayaan yang signifikan dalam menyebarkan kesedaran mengenai isu mikroplastik di kalangan rakyat Malaysia.

Tarikh Input: 03/01/2024 | Kemaskini: 03/01/2024 | naszroul

SXFGCAT~