Program Little Scientist Galakkan Semangat Belajar STEM Generasi Muda | FAKULTI SAINS
» BERITA » Program Little Scientist Galakkan Semangat Belajar STEM Generasi Muda

Program Little Scientist Galakkan Semangat Belajar STEM Generasi Muda

UPM, 17 November - Jabatan Kimia, Fakulti Sains UPM telah berjaya menganjurkan Program Little Scientist dengan tujuan meningkatkan semangat belajar dalam bidang STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik) melalui bengkel interaktif. Inisiatif berterusan ini membawa pendekatan kreatif untuk mencetus minat kanak-kanak dalam memahami dan mengaplikasikan konsep-konsep sains.

Program Little Scientist pada tahun ini memperlihatkan perubahan signifikan dengan pengenalan bengkel praktikal yang terdiri daripada dua modul. Bertujuan untuk menjadikan pembelajaran sains lebih menarik, modul-modul tersebut dirancang khusus untuk generasi muda berumur 9-15 tahun.

Modul pertama, yang telah berlangsung pada 16 November, menyaksikan penyertaan 40 peserta dari Sekolah Kebangsaan (Felda) Air Tawar 4, Kota Tinggi Johor. Mereka telah berpeluang mempelajari aktiviti membina roket air di bawah bimbingan Dr. Nadiah, Pengerusi program bagi modul ini. Dr. Nadiah menyatakan bahawa modul ini tidak hanya mengajarkan cara membina roket air, tetapi juga memperkenalkan prinsip-prinsip saintifik asas kepada peserta.

Modul kedua, diadakan pada 17 November, telah menarik 27 peserta dari pelbagai latar belakang. Fokus modul ini adalah memperkenalkan keajaiban sains forensik, termasuk topik seperti keunikan cap jari dan cara membaca mesej rahsia dengan menggunakan teori sains. Selain itu, peserta juga terlibat dalam eksperimen amali berkaitan kimia, menjelajahi konsep tindak balas asid-bes dan proses pengoksidaan. Dr. Sazlinda, Pengerusi modul 2, mengucapkan terima kasih atas maklum balas positif daripada peserta dan ibu bapa.

Dr. Nadiah dan Dr. Sazlinda menegaskan komitmen penuh Jabatan Kimia, Fakulti Sains UPM untuk terus menyokong dan melaksanakan aktiviti pendidikan ini dalam komuniti. Kejayaan Program Little Scientist ini menunjukkan kepentingan memupuk rasa cinta terhadap sains sejak peringkat alam persekolahan. Dengan menyatukan inovasi dan pendekatan interaktif, bengkel ini tidak hanya menyampaikan pengetahuan sains, tetapi juga memperkukuh kemahiran penting yang memberi manfaat kepada peserta dalam memahami dan mengaplikasikan ilmu sains dalam kehidupan seharian.

Tarikh Input: 29/12/2023 | Kemaskini: 29/12/2023 | naszroul

SXFFXAr~