Liken: Petunjuk Yang Luar Biasa Terhadap Pencemaran | FAKULTI SAINS
» ARTIKEL » Liken: Petunjuk yang Luar Biasa Terhadap Pencemaran

Liken: Petunjuk yang Luar Biasa Terhadap Pencemaran

Liken merupakan organisma yang unik. Liken adalah hubungan simbiotik mutual antara fotobiont (alga hijau atau sianobakteria) dan mikobiont (kulat). Liken merupakan peneroka wilayah-wilayah baru seperti pulau larva yang baru terbentuk. Hidup bersama, mereka mampu melindungi satu sama lain sambil membuat komponen lain berkembang dengan baik di tanah baru. Malangnya bagi liken, mereka tumbuh dengan sangat perlahan, kira-kira 1 mm setahun. Badan liken atau talusnya berpori, membolehkannya menangkap zarah udara dan mengumpulkannya di talus mereka. Ini memberikan kelebihan dengan mengumpulkan zarah udara sebagai nutrien. Namun, ini juga boleh menjadi keburukan kepada liken itu sendiri kerana zarah udara boleh mengandungi sebatian pencemaran udara seperti jelaga, logam berat, dan sebatian hujan asid. Oleh kerana ciri pertumbuhan yang perlahan ini dan penumpukan sebatian kimia serta hujan asid, liken biasanya rentan terhadap pencemaran udara (Rosli et al., 2019).

Likena boleh sangat berwarna bergantung kepada komponen mikobiont. Mereka boleh menjadi warna oren, pelbagai warna hijau, kelabu, dan hitam (Rajah 1). Jika anda perhatikan, di kawasan rendah, liken sering kali serupa. Liken yang cantik berkembang paling baik di hutan montan yang sejuk dan tidak tercemar, dengan sinaran matahari yang mencukupi. Di pergunungan adalah tempat anda dapat melihat kepelbagaian liken berkembang pesat (Zulkifly et al., 2011). Di sana, pencemaran lebih rendah, udara lembap, dan sinaran matahari yang mencukupi. Komponen alga dalam liken memerlukan sinaran matahari untuk fotosintesis, menghasilkan karbohidrat sebagai makanan. Mikobiont 'menangkap' komponen alga sebagai milik mereka sendiri, dan ini diibaratkan sebagai manusia memelihara lembu untuk manfaat mereka sendiri. Mikobiont melindungi komponen alga yang rapuh, menjadikan mereka terhidrasi serta menyediakan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan (Zulkifly et al., 2011).

Likena mengumpulkan logam berat dan sebatian kimia lain. Kebanyakan liken sensitif terhadap pencemaran udara, menjadikan mereka sesuai sebagai penunjuk biologi pencemaran. Namun, terdapat beberapa jenis liken yang kurang sensitif terhadap pencemaran udara, dan seperti yang dapat dilihat, beberapa jenis liken tertentu boleh dijumpai di bandar-bandar. Kajian telah menunjukkan bahawa kepelbagaian liken berkorelasi dengan pencemaran udara. Indeks kepelbagaian liken dengan pencemaran dikenali sebagai IAP (Indeks Pencemaran Atmosfera). Rosli & Zulkifly (2022) telah mengkaji tahap pencemaran (IAP) di pelbagai ketinggian di Gunung Jerai. Mereka mendapati bahawa dengan menariknya, pelbagai ketinggian di Gunung Jerai berkaitan dengan tahap pencemaran yang berbeza (Rajah 2).

Kepelbagaian liken dipengaruhi oleh pencemaran udara serta aktiviti antropogenik. Di beberapa bahagian Gunung Jerai, aktiviti manusia seperti berbasikal mendaki bukit telah merosakkan laluan dan habitat pokok dalam hutan, yang mempengaruhi kepelbagaian liken. Di beberapa bahagian Gunung Jerai, perhimpunan ramai orang dan perkhemahan tanpa disedari telah mempengaruhi keadaan asal Gunung Jerai. Walau bagaimanapun, kajian juga mendapati bahawa Gunung Jerai mencatatkan skor IAP yang lebih baik daripada bandar berdekatan, iaitu Sungai Petani (Rosli et al., 2019). Walaubagaimanapun, banyak usaha telah diambil oleh Jabatan Perhutanan Negeri dan agensi lain untuk memelihara kawasan Gunung Jerai. Harapannya maklumat ini akan membantu pihak berkuasa tempatan untuk terus memelihara Gunung Jerai untuk pemeliharaan kepelbagaian biologi dan untuk generasi masa depan.

Rajah 1: Liken terpilih yang dikumpulkan pada ketinggian yang berbeza di Gunung Machincang, Pulau Langkawi, Kedah (a) Parmotrema tinctorum (b) Coccocarpia pellita (Zulkifly et al., 2011).

Rajah 2: Representasi graf IAP Gunung Jerai pada ketinggian 300 m berdasarkan laluan pengambilan sampel Titi Hayun (Rosli & Zulkifly, 2022).

Rujukan

Rosli, N. S., & Zulkifly, S., Zaharudin, N. A., Mat Lazim, N.N.F., Ali, A. & Go, R. Lichens diversity and index of atmospheric purity of selected sites in Kedah, Malaysia (2019). Malayan Nature Journal 71(4) 467-473.

Rosli, N. S., & Zulkifly, S. (2022). Application of Index of Atmospheric Purity (IAP) along elevation gradients in Gunung Jerai, Kedah, Malaysia. Environmental Monitoring and Assessment, 194(7), 496.

Zulkifly, S., Kim, Y.S., Abdul Majid, M., and Merican, A.F. (2011). Distribution of Lichen Flora at Different Altitudes of Gunung Machincang, Langkawi Islands, Malaysia. Sains Malaysiana 40(11): 1201-1208

Mengenai Pengarang

Dr. Shahrizim Zulkifly