Transformasi Sisa Pertanian Ke Arah Penyelesaian Alam Sekitar Dan Kimia Lestari | FAKULTI SAINS
» ARTIKEL » Transformasi Sisa Pertanian ke Arah Penyelesaian Alam Sekitar dan Kimia Lestari

Transformasi Sisa Pertanian ke Arah Penyelesaian Alam Sekitar dan Kimia Lestari

Dalam era di mana kelestarian adalah keutamaan, penggunaan kreatif bahan buangan pertanian muncul sebagai pendekatan yang kuat untuk melawan pencemaran dan memajukan proses kimia yang lebih bersih. Satu kemajuan penting dalam bidang ini melibatkan penggunaan bahan buangan pertanian semula jadi atau diubahsuai secara kimia sebagai biosorben untuk menyingkirkan pencemar, termasuk farmaseutikal, pewarna, dan logam berat dari air dan air sisa.

Pendekatan ini tidak hanya membantu mengurangkan impak alam sekitar yang merugikan dari pencemar ini tetapi juga mengubah sisa pertanian menjadi sumber yang bernilai, menyumbang kepada ekonomi bulat. Para penyelidik sedang menerokai potensi bahan buangan pertanian seperti sekam padi, batang tumbuhan, bagas, tempurung kelapa, sisa kelapa sawit, dan kulit buah. Bahan-bahan ini menunjukkan keupayaan penyerapan yang luar biasa apabila dirawat dan direka dengan betul, berfungsi sebagai adsorben yang sangat efektif. Sisa pertanian menangkap dan mengeluarkan pencemar, menghasilkan sumber air yang lebih bersih dan selamat untuk masyarakat dan ekosistem.

Selanjutnya, terdapat minat yang semakin meningkat dalam menggunakan bahan buangan pertanian sebagai katalis, sokongan katalis, dan bahan mentah dalam pelbagai tindak balas kimia, terutamanya dalam pengeluaran biofuel dan biodiesel. Bahan buangan seperti sekam padi, sisa kelapa sawit, bagas, tempurung, dan kulit telah mendapati aplikasi bernilai dalam proses pengeluaran biofuel. Pendekatan ini mengurangkan kebergantungan kepada proses yang memerlukan tenaga tinggi dan merosakkan alam sekitar sambil mengubah bahan buangan menjadi sumber yang bernilai. Inovasi-inovasi ini mendorong revolusi kimia hijau, menyumbang kepada pengeluaran bahan bakar dan kimia yang lebih bersih, mengurangkan kesan ekologi kita.

Dengan merangkul amalan-amalan ini, kita sedang membuka jalan kepada masa depan yang lebih hijau dan lestari di mana pertanian, industri, dan alam sekitar dapat hidup beriringan, membawa kepada persekitaran yang lebih bersih dan sihat untuk semua.

Rajah 1: Mikrograf SEM (a) Batang pokok nanas (PPS) (b) PPS diubahsuai asid oksalik pada pembesaran 1,000X

Rajah 2: Kesan dos adsorben ke atas peratusan penyerapan Basic Blue 3 (BB3) dalam larutan pewarna tunggal menggunakan batang pokok nanas (PPS), PPS diubahsuai asid oksalik (OAPPS), dan OAPPS kuaternized (Qua/OAPPS)

Rujukan
  1. S–L. Chan, Y. P. Tan, A. H. Abdullah and S–T. Ong, “Equilibrium, kinetic and thermodynamic studies of a new potential biosorbent for the removal of Basic Blue 3 and Congo Red dyes: pineapple (Ananas comosus) plant stem”, Journal of the Taiwan Institute of Chemical Engineers, 61 (2016) 306–315.
  2. Pam, A. H. Abdullah, Y. P. Tan and Z. Zainal, “Optimizing the route for medium temperature-activated carbon derived from agro-based waste material”, Biomass Conversion and Biorefinery, 13(1) (2023) 119–130.
  3. Y. Albalushi, G. Abdulkreem-Alsultan, N. Asikin-Mijan, M. I. Saiman, Y. P. Tan and Y. H. Taufiq-Yap, “Efficient and stable rice husk bioderived silica supported Cu2S-FeS for one pot esterification and transesterification of a Malaysian palm fatty acid distillate”, Catalysts 12(12) (2022) #1537.

Mengenai Penulis

Dr. Tan Yen Ping