DARI KULIT TEMBIKAI KE CARBON QUANTUM DOTS | FAKULTI SAINS
» ARTIKEL » DARI KULIT TEMBIKAI KE "CARBON QUANTUM DOTS"

DARI KULIT TEMBIKAI KE "CARBON QUANTUM DOTS"

Kenaikan dalam jumlah penduduk memberi kesan kepada peningkatan sisa pepejal. Sisa makanan, termasuk sisa kulit atau tanaman pertanian, membentuk sebahagian besar daripada jumlah sisa pepejal keseluruhan di Malaysia. Kulit sisa atau tanaman merupakan beban alam sekitar yang biasanya dibuang di tapak pembuangan tanpa diproses. Dalam beberapa kes, ia telah diguna semula untuk menghasilkan biofuel seperti minyak kelapa sawit, durian, pisang, dan nanas. Sebagai sebahagian daripada strategi untuk mengurangkan jumlah sisa pepejal, ini memberi motivasi kepada kita untuk mengitar semula kulit sisa tembikai, sebagai pendahulu untuk menghasilkan "carbon quantum dots" (CQDs). Penggunaan biomassa sebagai pendahulu karbon memiliki kelebihan berbanding sumber karbon buatan, termasuk kos yang lebih rendah, ketersediaan bahan mentah yang lebih besar, peningkatan kelestarian alam sekitar, dan penyelesaian kepada pengurusan sisa.

Pembangunan nanoteknologi berkembang pesat, oleh itu bahan-bahan kecil dan berpendar sangat diperlukan. CQDs adalah nanopartikel berpendar dengan saiz diameter kurang daripada 10 nm. Ia mempunyai potensi untuk digunakan dalam pelbagai aplikasi seperti pertanian, bio-imaging, dan peranti optoelektronik. CQDs menunjukkan potensi besar untuk memenuhi ciri-ciri ini kerana keupayaannya untuk menyesuaikan saiz, jurang tenaga, panjang gelombang serapan, dan fungsi.

Kumpulan penyelidikan kami sedang mengkaji kesan kepekatan karbon, pelarut, dan pemdotan terhadap kestabilan koloid dan kesan pelepasan eksiton. Sifat optik utamanya dianalisis menggunakan fotoluminesens (PL) dan spektroskopi UV-Vis sementara morfologi dicirikan menggunakan HRTEM. Daripada PL, pelepasan CQDs terletak dalam spektrum yang boleh dilihat dan saiz purata CQDs adalah 6.89 ± 0.8 nm.

Baru-baru ini, kumpulan kami memenangi anugerah video terbaik dan gerai dalam Pertandingan Inovasi Hijau Malaysia X Tenaga Boleh Diperbaharui Hijau yang dianjurkan oleh Universiti Teknologi Malaysia.

 

Rajah 1: Imej morfologi CQDs melalui HRTEM.

Rajah 1: Imej morfologi CQDs melalui HRTEM.

Rajah 2: Pelajar-pelajar dari Ijazah Sarjana Muda Sains Bahan, Jabatan Fizik memenangi anugerah video terbaik semasa pameran inovasi di UTM.

Rajah 2: Pelajar-pelajar dari Ijazah Sarjana Muda Sains Bahan, Jabatan Fizik memenangi anugerah video terbaik semasa pameran inovasi di UTM.

 

Rajah 3: Pelajar-pelajar di gerai pameran inovasi.

Rajah 3: Pelajar-pelajar di gerai pameran inovasi.

Tarikh Input: 26/10/2023 | Kemaskini: 26/10/2023 | saifulasmal

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI SAINS
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696601/6602/6603
0397693237
SWMIAA:00:19